Begripslar du allsla? Inte ett duggsla.

”Mumintrollet – rojalist eller socialist? Visserligen prenumererar hans pappa på Monarkistbladet, men om det dyker upp en hemlös Bisamråtta så delar familjen gärna med sig av både konjak, husrum och hängmatta … Ja, var står Mumintrollet politiskt?”

Den frågan debatterades alltså på Socialistiskt forum i helgen. Och det är långt ifrån första gången som folk försöker nagla fast trollens politiska hemvist.
De är ju så märkliga, så oerhört förvirrande: de gillar rönnbärslikör och krokantårta, bor i ett stort torn, pappan bär en hög svart hatt, mamman bär förkläde… och ändå får de för sig att bjuda oväntade besökare på kaffe, konjak och husrum. Sådan generositet måste ju tyda på smygsocialism, minst!

Tove Jansson själv verkar ha haft skarpa politiska åsikter, åtminstone i en del frågor – under andra världskriget tecknade hon smarta, roliga satirteckningar i tidskriften Garm.
Men att försöka klämma in Mumintrollen i det röda eller det blå lägret känns som ett lönlöst projekt. Mumintrollen är lätt antiauktoritära, vänliga, nyfikna, skeptiska till hemulerna som ständigt funderar och sorterar men sällan agerar, de gillar lagom äventyrliga äventyr och tycker att folk ska få ha sina hemligheter i fred. Räcker inte det?

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Begripslar du allsla? Inte ett duggsla.

  1. Man undrar ju vad de kom fram till på en och en halv timme…?

  2. karinrebas

    hmm – är det någon som vet? jag skulle gärna varit där och lyssnat, jag undrar hur debatten gick till. Det vore nästan lite lustigt om muminfamiljen skulle få socialiststämpel på sig – på 1940-talet var Tove Jansson tvungen att avsluta den första muminserien (i Ny tid) i förväg eftersom dåtidens vänsterintellektuella läsare tyckte att trollen var förskräckliga, borgerliga och rojalistiska…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s