onsdag

Jag gillar nya hus. Jag gillar till och med byggarbetsplatser. Ja, jag gillar byggarbetsplatser till den milda grad att jag har bosatt mig med utsikt över en. Var och varannan morgon vaknar vi till det vackra ljudet av att någon spränger i berg eller lyfter bort ett tak eller sågar loss armeringsjärn (eller vad de nu gör). Och det stör mig inte. För jag tycker verkligen att förändring är spännande och att förtätning är en strålande idé, åtminstone i Stockholm. 

Därför gillar jag också yimby – Yes in my back yard. Men det finns en gräns för min entusiasm. Och den går vid galleriahysterin. 

Det är inget fel på gallerior, egentligen. Jag har inget emot Lindex eller Espresso House eller MQ eller Akademibokhandeln, folk får gärna shoppa där om de vill. Men hur många gallerior tål en stad av Stockholms storlek?  Vad kommer efter Sergels torg, Hornstull, Odenplan, ombyggda Slussen? Vill vi ha en stad som har ett totalt likriktat butiksutbud, där den mesta shoppingen pågår i  stora butikskedjor i inglasade gallerior?

Jo, jag vet, det finns ingen anledning att romantisera atmosfären på ”knivsöder” (hah!)  eller att överdriva hur en inglasning skulle inkräkta på ”det offentliga rummet” på Sergels torg. Men jag kan inte låta bli att hoppas på en smula andrum, en paus för att se om galleriaförälskelsen håller i sig också när högkonjunkturen börjar ge vika.

 För faktum är att gallerior ofta verkar leda till ett mer likriktat butiksutbud: det krävs större kedjor för att betala galleriahyror och för att hålla galleriaöppettider. Dessutom stänger man ofta in områden som tidigare varit öppna, butikernas öppettider styr genomströmningen, de som är ute på kvällar och helger får gå runt. Offentliga rum blir halvoffentliga. Endast salongsfähiga människor släpps in under spotlightsen. Resultatet: en snygg, städad och oftast ganska ospännande shoppingmiljö.

Kan galleriastaden verkligen tillfredsställa alla nyckfulla, krävande konsumenter, de som inte bara vill ha ett brett utbud och billiga priser utan också närodlat, ekologiskt, egendesignat och egensinnigt? Jag är skeptisk.

Men vad vet jag – i de här fallet går jag ju bara på magkänsla, till skillnad från politikerna som säkert har avancerade kalkyler och opinionsundersökningar på sin sida. Folk blir säkert glada när staden ”utvecklas” och ”förnyas” av ett gäng nya shoppingpalats. 

Stockholm har ju bara Arninge centrum, Birger Jarlspassagen, Farsta Centrum, Forum, Fältöversten Centrum, Hallunda Centrum, Heron City Stockholm, Högdalen Centrum, Jakobsbergs Centrum, Kista Galleria, Mörby Centrum, Orminge Centrum, PK Huset, PUB, Ringen, Salénhuset, Sickla, Skärholmen Centrum, Skrapan Galleria, Solna Centrum, SOUK, Stinsen Shoppingcenter, Stockholm Quality Outlet, Sturegallerian, Söderhallarna, Tensta Centrum, Tyresö Centrum, Täby Centrum, Vällingby Centrum, Västermalmsgallerian, och några till, det finns säkert plats för ytterligare ett dussin gallerior innanför tullarna.

  

Annonser

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “onsdag

 1. Jag tror vi är ungefär på samma sida här – även om jag när en liten idyllisk förkärlek för gallerier: jag tycker om att vistas i dem, men jag handlar sällan där. Men jag vill ändå fråga: tror du att det är en motsättning, som du säger, mellan galleriorna och närodlat och egensinnigt?
  Jag kan ju bara se på min nya stadsdel, där sofo-området, med Cajsa Varg, Stadsmissionen och Frälsningsarméns Sally Ann, rimligen borde kunna utväxla på att gallerian i Skrapan drar folk till området.
  Eller för att ta ett eventuellt framtida exempel: kommer verkligen de mysiga fiken på Verkstadsgatan att försvinna bara för att Hornstull får en galleria?
  Jag är inte säker.

 2. Gallerior ska det givetvis stå. Gallerier har jag absolut ingen förkärlek för.

 3. karinrebas

  hmm, det beror ju helt på – problemet är väl att det ofta är svårt för oberoende butiker att klara hyrorna och öppettiderna som en galleria kräver. Om en butiksgata byggs in och görs om till en galleria blir utbudet sannolikt mindre spretigt just på den gatan – den lilla second hand-butiken blir ett twilfit. Det kanske inte gör att fiken runtomkring får färre besökare, med lite tur uppstår det synergieffekter, men gatan som byggts om ändrar ju absolut karaktär. Det är lite trist om det inte finns bra utrymmen i innerstaden för mer udda butiker, tycker jag.
  Sedan kan ju gallerior se olika ut, jag tror t ex att en del av kidsen som nu protesterar mot planerna att bygga en galleria i Horan inte skulle ha något emot att få en gullig indiegalleria av Williamsburgstyp (en sån där med butiker som bara säljer hemmaihoptejpade designprylar och vintage och som lockar nya köpare genom att annonsera längst bak i Bust).

 4. Jag kände att jag behövde förtydliga lite om just galleriagrejen. Det har ju varit en väldig fokus kring den i media när det rapporterats om oss. Men det handlar ju inte om en fjuttig galleria. Det har det aldrig gjort.
  Det handlar om det här:
  http://www.yimby.se/2007/11/handlar-yimby-om-gallerio_382.html

 5. karinrebas

  då kanske jag också borde förtydliga mig: jag menade inte att koppla ihop yimby med galleriahysterin, jag nämnde bara yimby för att jag gillar själva idén. och jag är absolut ingen rabiat galleriamotståndare, jag undrar bara om det inte kan bli så att att vi ser tillbaka om några år och undrar varför gallerian blev en sådan självklar standardlösning (eller, som Peter Cornell skriver, vår tids domuslimpa: http://www.expressen.se/kultur/1.897999/gallerian-ar-var-tids-domuslimpa)

 6. Jonas

  Tyresö Centrum är inte en galleria där de stora kedjorna har affärer. De största är Team sportia, Dressman, Lindex, HM, Kappahl, Euroskor, Synsam, Hemtex och Ecco.

  Resten av de ca. 60 butikerna är butiker som endast finns där, så dra inte alla gallerior över samma gräns.

  Tack för mig, chohej! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s