onsdag

Obamas försvarstal var faktiskt helt genialiskt, men var det för bra?

——–

Vem är Anders Bengtsson? Ken Fagerberg-reportaget i senaste Offside är något av det bästa jag läst på länge, jag vill få tag i fler Bengtsson-texter.

——–

Martin Gelin citerar Karolina Ramqvist som hävdar att Ellen Page spelar samma roll, gång på gång. Jag kan förstå viljan att punktera Juno-hypen, men ärligt talat – var inte Ramqvistkrönikan rätt meningslös?
”Hur lång tid tar det innan en annan stereotyp blir erkänd som en annan stereotyp?” skriver Ramqvist. Tja. Ellen Page har precis fyllt 21. Hittills har hon hunnit spela ett tjugotal olika roller – hon var Kitty Pryde i ”X-Men: The Last Stand”, white trash-unge i den kanadensiska komediserien ”Trailer Park Boys”, och jo – hon har spelat tuff ung tjej i ”Hard Candy” och ”Juno”. Det tar nog några år till innan man kan placera in henne i ett tydligt fack.

Martin Gelin går vidare och hävdar att alla ”feministiska filmrebeller” ser likadana ut. ”Det är Winona Ryder i ‘Heathers’, Christina Ricci i ‘The Ice Storm’, Thora Birch i ‘Ghost World’ – blek hy, svart hår, säckiga kläder. Att man skulle kunna se ut som, säg, Beyoncé eller Victoria Silvstedt och ändå vara en sådan ball feministrebell verkar helt otänkbart”.
Visst finns det en drös tjejer på film som har svart hår och blek hy – men de spelar snarare outsiders än ”feministrebeller”. I mina ögon är Winona Ryders, Thora Birchs och Christina Riccis karaktärer närmare släkt med Dawn Wiener än med Juno.
Det som gör ”Juno” till en uppfriskande film är just att hon inte är begränsad av sitt utanförskap eller sina neuroser – filmens blonda cheerleader är Junos bästis, inte hennes plågoande.
Sedan kan man länga efter fler ”feministrebeller” på film överhuvudtaget, men det är en annan fråga…. fortsättning följer.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s