förresten…

…är jag glad att kloka Ann Heberlein verkar få allt mer utrymme i olika medier, hennes röst behövs. Artikeln ”Måste vi sluta shoppa?” i senaste Arena är ett av de mest välformulerade och nyanserade inläggen jag har läst i den evighetslånga väsk- och konsumtionsdiskussionen.

”Barnen leker i den stora trädgården, Camilla plockar ut ett nybakat bröd ur ugnen och Petter planterar pumpaplantor. Låter det som en dröm? Det är det – i dubbel bemärkelse. Den harmoniska alternativfamiljens rofyllda liv möjliggörs av människor som jag: Sådana som arbetar mycket, tjänar mycket pengar och betalar astronomiska summor i skatt. Deras tillbakalutade livsstil sker i själva verket på bekostnad av andra familjer.

Den härliga familjen på landet är långt ifrån självförsörjande. De konsumerar både barnomsorg och vård och tar glatt emot barnbidrag, så småningom komemr de också att utnyttja skola och pensioner. Eftersom de ställer sig utanför både produktion och konsumtion hamnar familjen också i stort sett utanför skattesystemet. Utan tvivel tillhör de välfärdsstatens vinnare – de bidrar inte med något men får ändå full utdelning.”

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s