måndag

En långhelg är avklarad: filmfestivalfest på Nef i Göteborg, små sprittiga lammungar i Hindås, Mjellby konstmuseum, Höganäs, Halmstad, den obligatoriska glassen på Bosses i Linköping, långa ringlande bilköer från Södertälje till Stockholm.

Varje gång jag är nere i det där hörnet av Sverige – kusten mellan Helsingborg och Göteborg – blir jag lite förälskad, i salta hav och bokskogar och pilträdsalléer. Om det är någon gång jag kan lockas av villaidyllen så är det nog precis just där: idén om ett litet hus bland dynerna.

Men i praktiken – njäe. Det är ju så förtvivlat många som drömmer om den där havsutsikten, tomtpriserna blir därefter. Och den som väl lagt en förmögenhet på en liten tomtremsa i Frösakull eller Tylösand nöjer sig sällan med att bo smått. Varje gång vi strosar genom strandkvarteren i Halmstads utkanter upptäcker vi en eller ett par nya villor som praktiskt taget spiller över tomtgränserna. Drömmen om havet och morgondoppen är inte riktigt lika lockande när den tar form i områden som känns utglesade och trånga, på en och samma gång.

Nu låter jag nog allmänt fördömande, det är inte meningen – jag förstår verkligen att folk vill bo vackert nära hav och natur och att inte alla föredrar diskreta sommarhus i Bruno Mathsson-stil. Men jag undrar ändå hur det går till, hur idén läggs fram, när en del av de där förvuxna villorna byggs: ”ja hej, vi är era nya grannar, vi skulle vilja riva det gamla huset och bygga nytt, jo alltså, vi tycker att det där med en trädgård är en överskattad idé, istället tänkte vi lägga ytterväggarna ungefär en halvmeter från era köksfönster, aprikosfärgad puts, ett par pelare vid dörren, det kapar bara halva er utsikt, det ska bli så mysigt att flytta in, vi kommer att kunna låna socker av varandra utan att ens behöva gå ut.”

Nu: fotbolls-Kobra. Därefter: senaste 30 Rock.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s