fredag

Det finns många fördelar med att skumma igenom landets ledarsidor. I dag, till exempel, hade jag det stora nöjet att få ta del av Sofie Wiklunds tankar om livet efter döden i Dala-Demokraten:

”Så fort det handlar om ett mord så går det in genom ena örat och ut genom andra på mig. Jag orkar inte engagera mig. Självklart finns det undantag såsom mordet på Engla, för då handlar det om ett barn och det gör mig heligt förbannad. 
Men när det här diskuteras så glöms en stor och viktig del bort: nämligen vad händer efter döden? 
En del tror att det inte händer något alls, medan andra tror att det finns ett liv efter döden. Många har upplevelser, som de inte vågar tala högt om. En av mina vänner har vid flera tillfällen varit med om att hon sett ”spöken” eller rättare sagt ”människor från andra sidan” på sitt jobb. Hon känner deras närvaro, ser dem ibland, och vet att de är ofarliga. 
En del upplever det här som rent nonsens. En av mina andra vänner avfärdar allt sådant här med förakt. Hon fnyser åt det amerikanska mediet Sylvia Browne, som har hjälpt människor att förstå vad de upplever. Hon har varit medial sen barnsben, och har skrivit om nära döden upplevelser, drömmar och om ett liv på ”andra sidan”.

(…) En del hör konstiga ljud i sitt hem, steg, andetag. Andra ser människor i sin lägenhet. Andra känner dofter. Ändå avfärdas det här som trams av många. 
Varför? Jo, i det här landet talar vi sällan om döden. 

Det finns också en övertro på vetenskapen i det här landet, det finns en övertro på folk som sitter på makten. Och de säger att sådant här är bluff och båg. Men hur kan de avfärda sådant här så lätt? Och är det inte också så att det finns tillfällen då även vetenskap är tro? ?Samtidigt börjar teve lyfta fram de här frågorna allt mer, och det är bra. Dörren till ämnet döden kan inte hållas låst hur länge som helst. Om folk inte öppnar den med nyckel så kommer den förr eller senare att slås in. Och nu börjar många glänta på dörren till livets stora frågor.” 

Receptet är enkelt: om vi bara börjar tala mer om döden kommer vi också att tro mindre på vetenskapen och lita mer till spöken och Agneta Sjödin-andlighet. ”Livets stora frågor” kanske inte är så komplicerade, trots allt.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “fredag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s