FRA, en gång till

Sommar i regeringskvarteren brukar betyda frukostfika i Rosenbad. Så också i dag. När jag senast hängde på frukostmötena – för två år sedan, när jag sommarvickade på DI – var de oftast rätt avspända tillställningar. Statsråden gjorde sitt bästa för att haussa upp gamla nyheter och tog sig tid att småprata om ditt och datt.

Regeringen Reinfeldt är mer effektiv. Välkomna, det här har vi beslutat i dag, tack och hej.

Jag såg nog bara statsministern le en enda gång – och det var när FRA kom på tal. Det var ett klockrent, ironiskt ”åh-herregud-jag-visste-väl-att-vi-inte-skulle-komma-undan- det-där-jävla-ämnet”-leende. Och statsråden log tillbaka i samförstånd.

Reinfeldt tycks verkligen, verkligen inte fatta vad som har hänt. Hur kunde debatten uppstå från ingenstans? Och hur kommer det sig att kritikerna aldrig ger sig?

När jag satt där i morse kom jag att tänka på Farhad Manjoos ”True Enough”, om hur informationsinhämtningen blir allt mer splittrad. Kanske är den fragmentiserade medievärlden en viktig anledning till att Reinfeldt & co blev så förvånade av folkstormen. Jag antar att statsråden inte läser särskilt många bloggar – förutom möjligen Bildts – förmodligen är deras dagar så inbokade att de inte har tid och lust att ta in ännu mer information från alternativa källor.

Dessutom tillhör de flesta i regeringen en generation med begränsad nätkoll: en generation som aldrig levt med nätet tjugofyra timmar om dygnet, som inte har sin musik, sina vänner, foton, filmer, shoppinglistor, räkningar och kärleksbrev på nätet. Statsrådens världsbild och referenser verkar vara så långt ifrån nätaktivisternas att de inte kan begripa hur motståndet uppkom, varför protesterna är så starka och känslosamma eller ens vad kritikernas argument går ut på – och då är det svårt att få igång en vettig debatt.

Allt regeringen svarar på kritiken är ”men ni har missförstått oss, vi vill er bara väl!”. Den meningen börjar redan bli rejält uttjatad.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s