Snåljåpsfunderingar

Är det bara jag som stör mig på att biljetterna till Stockholms filmfestival har blivit tio kronor dyrare? I eftermiddag ska jag hämta ut våra biljetter och jag märker att priset grämer mig litegrann. Egentligen är det ju ingen större skillnad mellan 60 och 70 spänn, men är inte poängen med en festival att det ska kännas som ett gigantiskt, härligt smörgåsbord ? När varje biljett går på 70 kronor och kortet kostar 220 måste man ju se tiotalet filmer för att det ens ska vara värt det.

En liten jämförelse: på den senaste filmfestivalen i Göteborg kostade varje film 65 kronor, kortet 35. Hur kommer det sig att Stockholms filmkort är sex gånger så dyrt?

Annonser

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Snåljåpsfunderingar

 1. Håller med! Har för mig att Git Scheynius skröt med att förra årets festival var en ekonomisk succé. Ändå är biljetterna snordyra, och programkatalogen konstar numera 80 spänn (förut fick man den gratis om man köpte medlemskort). Festivalens kärnpublik är ju kidsen runt 25, när går deras smärtgräns? (Sa han bittert.)

 2. 138

  ”kidsen runt 25”? Eh.
  Kids?
  25?
  Hur menar du då?

 3. 18 kronor och 33 öre per film trots halva stödet mot Göteborg!

  Festivalkortet gäller inte bara under festivalen, som ni säkert redan vet. Det ger minst 12 gratis förhandsvisningar under kortets giltighetstid. Om man bara går på medlemsvisningarna betalar man alltså 18 kr och 33 öre per film.

  Stockholms filmfestival har 3 festivaler, den internationella som pågår nu, Junior och Sommarbio, de två senare som är helt gratis.

  Precis som alla andra drabbas vi också av det ekonomiska läget, men framförallt – Göteborgs filmfestival får ett betydligt högre stöd från såväl Filminstitutet som från staden. Göteborgs stad stödjer sin festival på ett sätt som är långt ifrån vad Stockholm gör för sin festival. Det skiljer flera miljoner i stöd. Det är den egentliga anledningen till priset. Men för att kompensera våra medlemmar så jobbar vi hårt för att kunna visa så många premiärer gratis under året.

  Filmer som vi förhandsvisats är exempelvis ”Vicky Cristina Barcelona” av Woody Allen, ”Be Kind Rewind” av Michel Gondry, ”Reservation Road” av Terry George, ”Pingpong-kingen” av Jens Jonsson, ”Försoning” av Joe Wright, ”Elizabeth: The Golden Age” av Shekhar Kapur, och så vidare.

  Festivalkortet ger er gratis film ända till augusti 2009 – Jag hoppas att ni går på alla!

 4. Karin

  Tack för det utförliga svaret, Sara! Förhandsvisningar är onekligen en riktigt trevlig grej. Kruxet är väl bara att alla de som bara skulle vilja se två-tre udda filmer på festivalen ändå får betala för att se film hela året…

 5. 138: Well, med den formuleringen avslöjar jag väl att jag tyvärr är närmare 40 än 20…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s