Uppdatering

Veckans filmer (än så länge).

1) ”Trouble the Water” – fantastisk dokumentär om ett ungt par som inte har råd att ta sig ut ur New Orleans utan tvingas genomleva Katrina på plats. Upprörande, rolig, sorglig och märkligt upplyftande.

2) ”Made in America”. Starkaste intryck: Stacy Peralta är något av en tönt. Hans dokumentär om Dogtown och Z-boys var intressant, men ”Made in America”, om gängen i Los Angeles, funkar faktiskt inte på något plan. Det djupt tragiska kriget mellan Crips och Bloods förvandlas till ytlig infotainment. Tidningsklipp flashar förbi i snabb takt, utan att man får veta vem som har skrivit och var artikeln har publicerats. Folk intervjuas som experter utan att man som åskådare får en chans att bedöma deras expertis. Under en och en halv timme skylls gängkrigen i Los Angeles på rasismen, på polisen, på staten, på regeringen. Vad jag minns var det bara en enda person som medgav att han själv hade ett visst ansvar för sina gängaktiviteter. Visst, livet i South Central LA är hårt, men om man ägnar livet åt att deala crack och skjuta ner folk är man inte bara ett offer.

3) ”Three women”. En film som handlar om tre generationer kvinnor i Iran, jakten på en antik matta och sökandet efter ett självständigt liv. Typ. Jag har ingen aning om den är bra, egentligen, men det var värt att se den bara för att spana in gatulivet i Teheran.

4) ”Medicine for Melancholy”: Svart indiehipstersnubbe i San Fransisco har ett one night stand med snygg svart tjej vars (vita och rika) pojkvän befinner sig i London. Därefter tillbringar de dagen med att cykla runt i stan och diskutera musik och rasrelationer. Manuset har potential, men dialogen alldeles för sparsmakad och ytlig för att den ska bli riktigt intressant. Och filmen har en plågsamt stor skönhetsfläck: mitt i kommer en lång sekvens där en grupp aktivister debatterar bristen på ”rent control” i SF. Det är nog den klumpigaste politiska programförklaring jag någonsin sett i en spelfilm.

Missa inte: volontären på Grand som presenterar filmerna med en ovanlig, valpig Björn Gustafsson-charm.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Uppdatering

  1. Fick uppleva den där Grand-volontären före ”Wendy & Lucy” i tisdags, då körde han ett rätt lamt skämt om att han hade två mobiler, som fick skratt bara för att killen var så söt… Drog han den för er också?

  2. Karin

    Skämt? Nja, de gånger jag sett honom gjorde han samma move där han plockade fram båda mobilerna samtidigt… och det gjorde han så tafatt, med en lätt generad min, att det blev riktigt gulligt. Vad tyckte du om Wendy & Lucy? Vi såg den på Saga i onsdags.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s