Kaniner!

…det är en sugig lördag, jag är förkyld och febrig och har knappt rört mig ur soffan. Moz femtioårsdag i går firades inte alls. I torsdags uppmärksammade vi däremot att Jimmy Stewart – om han hade levat – skulle ha fyllt 101 år och en dag. Det blev en double feature: Rear Window och Harvey.

Harvey är berättelsen om den vänlige, godhjärtade Elwood P Dowd, som betraktas som galen eftersom han ständigt har med sig sin bästa vän, den osynliga, gigantiska kaninen Harvey.

harveyrabbit

Kopplingen till Richard Kellys Donnie Darko verkade först solklar. Den  osynlige kaninvännen Frank hade lätt kunnat vara en skruvad, mörk tolkning av Harvey.

donnierabbit

Men det stämde inte. Faktum är att Richard Kelly bestämt hävdar att han inte hade sett Harvey innan han gjorde sin film. Frank blev en kanin eftersom Donnie Darko från början skulle innehållit en hel del referenser till boken Watership Down.

Det där fick mig att fundera – hur kommer det sig att så många kreativa människor känner att de vill uttrycka sig via kaniner? Det verkar finnas ett otal varianter på temat människa-i-kanindräkt, betydligt fler än vad jag kan komma på när det gäller något annat djur.

Ta till exempel David Lynchs Rabbits, teveserien från 2002 där allt kretsar kring tre, just det, människor utklädda till kaniner. Ingenting händer. Det regnar, kaninerna småpratar, då och då avbryts dialogen av slumpmässiga burkskratt:

lynchrabbit

…eller Harmony Korines Gummo:

gummorabbit

…eller komedin ”Hank and Mike”, om två arbetslösa påskharar:

hankbunny

Eller, för den delen, Anyas kaninutstyrsel i Buffy:

AnyaBunny

Kaninfixeringen verkar inte enbart amerikansk. Se till exempel det sagolika kaninhuvudet i Chan-wook Parks  ”I’m a Cyborg but that’s OK” från 2006:

cyborgbunny

Är det så enkelt att kaninerna är den enda djurarten som är tillräckligt populär, gullig och ofarlig för att man ska kunna projicera vad som helst på dem? Och om det nu stämmer, hur många filmer med människor i kanindräkter finns det egentligen?

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Kaniner!

  1. Elin

    Googlade efter den sjukaste filmen jag sett (Hank and Mike), och fick upp din blogg =) Kul att du uppmärksammat den! Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s