A Perfect Day for a Rip-Off

Det här är ändå lite… intressant? Knäppt? Oväntat? I dag visade det sig nämligen att halvamerikanen JD California, den påstådda författaren till JD Salinger-ripoffen 60 years later: coming through the rye, inte är någon annan än Fredrik Colting, förläggare på Nicotext.

En 32-årig mästerkrängare från Knalleland, hittills mest känd som hjärnan bakom underhållningsböcker som Snipp, snapp, slips, NICOs svenska filmreplikbok och Studentdrinkboken har alltså gett sig på att utmana en av världens mest tillbakadragna, otillgängliga författare och skriva en slags uppföljare till Catcher in the Rye.

Steven Spielberg fick nej när han ville filma Catcher. Fredrik Colting struntade i att fråga, utan skrev och publicerade boken själv.

Det är modigt. Gutsy. Och rätt så naivt, om man får tro The Smoking Gun – Colting lär ha blivit förvånad över att Salinger stämt hans förlag och försvarat sig med orden: ”I’m Swedish, we don’t sue people here.”

I vilket fall som helst ska det bli intressant att följa den rättsliga processen. När man läser advokatens brev är det svårt att inte känna sympati med den sköra åldringen Salinger, som i decennier gjort sitt bästa för att gömma sig från fans och journalister och skydda sina verk från alla former av plagiat.

”I communicate in writing with Mr Salinger (he is now totally deaf) frequently. He is currently 90 years of age and has several age-related problems. Just last week, he broke his hip, required surgery and is now in a rehabilitation facility.”

Tänk er in i situationen: att vara 90 år, döv, nyopererad, ligga på någon slags vårdhem… och sen få ett brev där det står att en okänd snubbe från Sverige, som har snott ens egna initialer och lagt dit ett ”California”, har skrivit en bok som bygger helt på ens egna idéer. (Coltings bok handlar om en viss ”Mr C” som rymmer från ett ålderdomshem och som sedan stöter på en karaktär som heter JD Salinger.)  Tänk er sedan att snubben i fråga förnekar att boken skulle vara någon form av efterapning (samtidigt som han tycks välkomna att andra påpekar att boken är en efterföljare). De flesta hade nog gått i taket.

Samtidigt – hur kan Salinger känna sig så hotad? Catcher in the Rye är ett av 1900-talets mest kända verk, antihjälten Holden Caulfield är en kulturell ikon som för länge länge sedan blivit något mer än bara Holden Caulfield, det finns en wikipediasida som listar hundratals referenser i andra böcker, filmer och teveserier. Salinger själv har också fiktionaliserats – det finns till och med en bok som heter The Plot to Steal J D Salingers Manuscripts. Att en humorförläggare från Borås gör ännu ett försök att mjölka lite idéer ur Catcher in the Rye kan knappast påverka Salingers anseende.

———–

Svensk Bokhandel har mer information. I den intervjun verkar Colting faktiskt inte bara naiv, utan rätt osympatisk. Om han verkligen hade trott på sin story, velat hylla Caulfield och Salinger hade jag absolut begripit hans tilltag – men nu verkar hela grejen ha varit att hitta en idé som kunde maximera publiciteten och försäljningen. Chansen verkar minimal att 60 years later skulle vara en intelligent, rolig, läsvärd omarbetning, någonting i klass med För Lydia.

—————

Oj oj. Den här kommentaren är nog det roligaste av allt. På frågan om varför ”JD California” har samma initialer som  JD Salinger har alltså Colting, i rollen som California, kläckt ur sig:

”Det är inte så mycket jag kan göra, jag är döpt till John David.”

Annonser

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “A Perfect Day for a Rip-Off

  1. Jag har aldrig gillat Nicotext (som för övrigt aldrig visat nåt särskilt intresse för det här med upphovsrätt), och det här har inte gjort saken bättre.

    Man messar inte med JD. Man gör bara inte det.

  2. Karin

    Som sagt tycker jag nog att det hade varit okej om boken hade varit skriven som en hyllning – sådana behöver inte bli usla, det finns ju tex flera hyfsade böcker som bygger på någon Austen-story. Nu verkar ju inte Colting vara något större Salinger-fan, och då känns hela grejen trist. Om målet först och främst är publicitet kan man välja andra att utmana än sjukliga, 90-åriga enstöringar.

  3. Pingback: Boråsare i blåsväder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s