En semesterberättelse

alesjpg-pola.jpg

Det började redan i Kåseberga. Vi hann knappt parkera innan vi träffade på en vänlig kvinna med ”Ales stenar” tryckt på t-shirten.

”Vill ni ha lite information?” frågade hon. ”Det är en gratis guidning uppe vid stenarna klockan ett också.”

Visst, svarade vi. Det var först några hundra meter längre fram, när vi började läsa lappen, som vi förstod att vi hade hamnat mitt i ett ganska ensidigt informationskrig. ”Informationen” hade skrivits av homeopaten och hobbyforskaren Bob G Lind och bestod mest av utfall mot andra forskares idéer om stenarna.

I omkring tio år har Riksantikvarieämbetet och ”arkeoastronomen” Bob G Lind bråkat om varför Ales stenar restes. Riksantikvarieämbetet har länge hävdat att Ales stenar är en skeppssättning från brons- eller järnåldern. Löjeväckande, anser Lind, Ales stenar är ett solur!

Efter en lång och hård fajt gick Riksantikvarieämbetet till slut med på, för ett par år sedan, att information om de olika teorierna skulle sättas upp vid stenarna. Det ändrades i våras, när länsstyrelsen i Skåne beslutade att ta bort alla skyltar och ersätta dem med guidade turer.

Så lätt ger sig förstås inte en man som Bob G Lind. När vi tagit oss upp för backen upptäckte vi följande:

parasoll-pola

Inte långt därifrån finns det här plakatet:

plakat ale-pola

… och den här högen med broschyrer:

broschyrer-pola

När vi försökte kika på broschyrerna flög Bob G Lind själv fram.

”De kostar trettio kronor!” ropade han.

Vi gick snabbt vidare. Men några minuter senare stod han uppe på höjden, började samla folk omkring sig och drog igång en guidning om hur solstrålarna träffar stenarna vid olika tidpunkter – utan att nämna ett ord om att hans teori är rätt kontroversiell.

Jag är förstås ingen expert, men jag kan inte låta bli att känna viss skepsis mot en ”forskare” som inte först och främst ser till att övertyga sina kollegor och framlägga bevis för sina teorier, utan istället försöker samla på sig en stor turistfanclub genom att sitta vid en kohage och kränga broschyrer.

Turisterna verkade hursomhelst glada för att bli guidade, oavsett vem som levererade informationen. Nästa gång vi kommer dit funderar jag på att konkurrera ut Bob G Lind med ytterligare en alternativ teori:

goom.jpg

”Det ni ser är resterna av Gooms käftar. Han begravdes här efter en hård strid med Chili Seven.”

Den teorin är inte heller vetenskapligt accepterad, men kan åtminstone bli ganska underhållande.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “En semesterberättelse

  1. Fast en annan smått komisk sida av det där är ju att Riksantikvarieämbetet slog upp en egen biljettkur i syfte att få bort mannen i fråga. Problemet var bara att biljettkuren visade sig vara ett svartbygge… Så som plåster på såren, eller nåt, så gav RAÄ till slut med sig och lät den där kokofånen vara där ostörd…

  2. Kina

    Karin, din guidetur kommer jag definitivt på.

  3. Min förmiddag blev precis bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s